Kursusdatoer, steder og priser ligger under de enkelte kurser

Hent kataloget

Hvorfor sætte kommaer?

Klik på overskrifterne:

Bedre telefonservice I Hvorfor sætte kommaer? I 60 års erfaring i en bog I Kritik er en gave I

AKTI-kommunikation 60 år I Et smil mere og et komma færre I

Sprogpolitik og kommatering I Komma - kom her! I

Planlægning i dagligdagen I

Hvorfor overhovedet sætte kommaer?

Kunne de ikke lige så godt undværes? Nej, kommaerne skal lette læsningen, de skal nedbryde teksten i logisk forståelige enheder, og de skal vise læseren hvad forfatteren mener. Til det formål er pausekommaet jo en smart opfindelse, problemet er bare at det er for svært at lære fordi reglerne er tvetydige. Det traditionelle komma nedbryder også teksten i overskuelige enheder, her er problemet at de ikke altid er logiske, se bare dette eksempel: ?Det eneste, jeg ved, er, at jeg kan sætte kommaer? ? Her er kommaerne korrekte efter det traditionelle system, og de viser at forfatteren kan sætte kommaer, men derudover er de ikke til meget nytte.
Med det nye komma har man tilstræbt et komma som har faste grammatiske regler, og som dermed er ?lærbart?, samtidig er det et komma som støtter tekstens betydning. Se bare teksten fra før i ny kommaforklædning: ?Det eneste jeg ved, er at jeg kan sætte kommaer?. Der er i øvrigt en ekstra fidus ved det nye komma; hvis du overhovedet ikke kan sætte kommaer, skal du bare sætte dem hvor du synes de ikke KAN undværes, så har du sandsynligvis sat de fleste korrekt.
Jeg hører til dem som ikke fik lært grammatikken ordentligt da jeg gik i skole og derfor måtte lære huskeregler som: altid komma foran ?at? ? og ? aldrig komma foran ?og? ? men det er netop kun huskeregler som ofte ikke passer; derfor gik jeg, som så mange andre, i mange år rundt og satte ukorrekte kommaer.
Nu har jeg lært grammatikken, og jeg er sjældent i tvivl om et komma. Vi kan lige så godt se det i øjnene, hvis vi vil sætte korrekte kommaer, det nye som det gamle, må vi lære grammatikken, i det mindste at skelne mellem helsætninger og ledsætninger. Så argumentet om at ?det grammatiske komma? er bedre, er det rene vrøvl; det nye komma er akkurat lige så grammatisk som det gamle, og lærer du grammatikken, bliver du i stand til at sætte dem begge.

Jane Korsgaard
www.akti.dk

Kontakt os

Telefon: 2616 9611eller send en mail

linie Mundtlig kommunikation mellem mennesker

 

AKTI-Kommunikation ·Paltholmterrasserne 80 B · 3520 Farum · Telefon 2616 9611 · Sitemap 
Gå til Akti's forside Modtag nyt om kurser og tilbud direkte i din indbakke